НАЧАЛО СВЯТАГО И ВЕЛИКАГО ПОСТА — КиберПедия 

Общие условия выбора системы дренажа: Система дренажа выбирается в зависимости от характера защищаемого...

Организация стока поверхностных вод: Наибольшее количество влаги на земном шаре испаряется с поверхности морей и океанов (88‰)...

НАЧАЛО СВЯТАГО И ВЕЛИКАГО ПОСТА



В ПОНЕДЕЛЬНИК
ПЕРВЫЯ СЕДМИЦЫ

Знаменает параекклисиарх к свету, коснее ради вечерняго утешения, и собираемся вси по обычаю в церковь. Поем полунощницу без поклонов, токмо в конец три поклоны великия, с молитвою, Го́споди и Влады́ко: Сие же бывает в 1-й день токмо. В прочия же дни святаго и великаго поста, поем полунощницу всю с поклоны 16, по обычаю. Таже востав иерей творит обычное метание настоятелю, и входит во святый олтарь, и прием кадильницу, станет пред святою трапезою, и кадя крестообразно, возгласит: Благослове́н Бог наш: И нам отвещавшим: Ами́нь, исходит иерей и кадит. А уставленный псалмопевец глаголет: Трисвятое, всегда кроме метаний. По О́тче наш, возглашает иерей: Я́ко Твое́ есть Ца́рство: и по амине, Го́споди поми́луй, 12. Прииди́те поклони́мся: трижды, без метаний. И псалом 19 и 20, по конце их, Трисвятое, без метаний. По О́тче наш: Тропари обычныя. Сим глаголемым, кадит иерей святый олтарь, и всю церковь. Таже, ектения: Поми́луй нас Бо́же: Таже, О вели́ком господи́не и отце́ на́шем святе́йшем патриа́рхе: Возглас: Я́ко ми́лостив и человеколю́бец: Чтец: Ами́нь. И глаголет: И́менем Госпо́дним благослови́ о́тче. И абие иерей: Сла́ва Святе́й, и Единосу́щней: И прочая. Брат же, егоже есть день, став на уреченном месте, глаголет шестопсалмие со всяким вниманием, не борзяся, но со страхом Божиим, яко к Самому Богу беседующи невидимо.

И не имать кто власти шепты творити, ниже плюнути, или хракнути, но паче внимати от псаломника глаголемым, руце имуще согбены к персем, главы же преклонены, и очи имуще долу, сердечныма очима зряще к востоком, да молимся о гресех наших, поминающе смерть, и будущую муку, и жизнь вечную.

В начало же 102-го псалма, глаголет иерей утренния молитвы. По скончании же псалмов, Сла́ва, и ны́не, Аллилу́иа, трижды. Таже, ектения великая, и возглас. Поет же учиненный монах Аллилу́иа, во глас прилучившагося в Октоихе гласа. Стих 1: От но́щи у́тренюет дух мой к Тебе́, Бо́же, зане́ свет повеле́ния Твоя́. Стих 2: Пра́вде научи́теся живу́щии на земли́. Стих 3: За́висть прии́мет лю́ди ненака́занныя. Стих 4: Приложи́ им зла, Го́споди, приложи́ зла сла́вным земли́. И по коемждо стихе, Аллилу́иа, трижды. Таже Троичны гласа. Поем же со умилением велегласно и косно с пением. На 2-м стихе, Сла́ва: а на третием, И ны́не:

Таже стихословим едину кафисму Псалтира. По антифоне же, на Аллилу́иа творим поклоны три, вси равно, последующе игумену, или екклисиарху. По первой кафисме седальны умилительныя Осмогласника.



Таже чтение во святом Ефреме, зане от того дне начинается святый Ефрем, и чтется до пятка Цветоносныя недели.

По 2-м стихословии седален Триоди господина Иосифа. Глас 2.
Подобен: Милосе́рдия су́щи:

Поста́ Боже́ственным нача́тком / умиле́ние стя́жим, от души́ вопию́ще: / Влады́ко Христе́, моли́тву на́шу приими́, я́ко избра́нное кади́ло, / и изба́ви нас, мо́лимся, / злосмра́дныя тли, и му́ки стра́шныя, / я́ко еди́н сый благоуве́тливый.

Слава, тойже.

И ныне, Богородичен. Подобен: Милосе́рдия су́щи исто́чник, / ми́лости сподо́би нас, Богоро́дице, / при́зри на лю́ди согреши́вшия, / яви́ я́ко при́сно си́лу Твою: / на Тя бо упова́юще, ра́дуйся вопие́м Ти, / я́коже иногда́ Гаврии́л безпло́тных Архистрати́г.

И паки чтение во святем Ефреме.

По 3-м стихословии седален господина Феодора. Глас 2.
Подобен: Пречи́стому Твоему́ о́бразу:

Всечестно́е воздержа́ние начне́м све́тло, / луча́ми сия́юще святы́х за́поведей Христа́ Бо́га на́шего, / любве́ све́тлостию, моли́твы блиста́нием, / чистоты́ очище́нием, благому́жества кре́постию: / я́ко да светоно́сни предвари́м во свято́е и тридне́вное Воскресе́ние, / осиява́ющее нетле́ние ми́ру.

Слава, тойже.

И ныне, Богородичен. Подобен: Необори́мую моли́тву Твою́ стяжа́в в лю́тых, / свобожда́юся от оскорбля́ющих мя па́че надежди чу́дно. / О Ма́ти Бо́жия, предваря́еши всегда́ прося́щим Тя ве́рно. / Отону́дуже благода́рно вопие́м Ти: / приими́, Влады́чице, кра́ткая благода́рственная, / вме́сто сих бу́ди ми во всех по́мощь.

Таже чтение в Лавсаице. Псалом 50. И обычная молитва: Спаси́ Бо́же лю́ди Твоя́: Таже возглас: Посем начинаем: Го́сподеви пое́м: на глас канона Минеи, дне святаго. И глаголют стихи песней скоро, кийждо лик свой стих: дондеже достигнут до, Огусте́ша: и от того начинают стих держати на 14. И поем Минеи со ирмосом на 6, поем же сице: Первый лик глаголет стих: Огусте́ша: и поет ирмос. Вторый же лик глаголет 2 стих: Рече́ враг: И по нем тропарь канона. И поряду стихи по ликом до, Тогда́ потща́шася: от стиха же Тогда́ потща́шася, начинаем трипеснец господина Иосифа, на 4. На Госпо́дь же ца́рствуяй: поем другий трипеснец господина Феодора Студита: и поет 1-й лик тропарь. 2-й же лик 2 стих, и тропарь. Посем соединившимся двум ликом, поют, Сла́ва, Троичен, вышшим гласом: И ны́не, Богородичен. Таже глаголем высочайшим гласом: Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́. И поем иный тропарь господина Феодора. Понеже бо по пяти тропарей имать песнь. Последи же глаголем катавасию, ирмос втораго канона.



Сице поется осмая и девятая песни.

Третию же песнь поем сице:

Глаголет первый лик стих: Госпо́дь взы́де на небеса́: и тропарь канона Минеи. Вторый лик стих: И даст кре́пость царю́: И вторый тропарь канона Минеи. Таже, Сла́ва, и ны́не, с тропари канона. И поет первый лик ирмос Минеи третия песни, последи канона.

Сим образом поем и 6-ю песнь.

Четвертую же, и пятую, и седмую песни сице поем:

Глаголи первее ирмос канона Минеи, таже конечныя два стиха песни поем к тропарем канона: и Сла́ва, и ны́не, ирмосом же не покрываем песни: зане ирмос глаголется прежде песни. Поются же ирмосы Минеи по каноне, токмо по третией и шестой песнех: занеже у тех песней первее ирмос не поется. В прочия же дни седмицы кроме понедельника, тако поется и 1-я песнь, якоже указася о 4-й, и 5-й, песнех. А в нихже песнех будет трипеснец, поется последи канона катавасия, ирмос трипеснца, якоже вышше изъявися.

Ведомо же буди: яко Осмогласник не поется во всю святую 40-цу, кроме Недель. Поется же точию Минеа, и трипеснец. А в нихже песнех несть трипеснца, поется токмо Минеа. По 3-й песни глаголет иерей ектению малую. Таже седален святаго единожды. Слава, и ныне, Богородичен: И чтение в Лавсаице. По 6-й песни ектения малая. Таже седален мученичен: аще же имать святый кондак, глаголем его зде: мученичен же глаголем по 1-й кафисме с седальнами, с припевом: Ди́вен Бог во святы́х свои́х: И чтение в Синаксаре.

Канон и трипеснец господина Иосифа. Глас 2:
Песнь 1.

Ирмос: Гряди́те, лю́дие:

Зде стихословится первая песнь.

Ка́ко ны́не моего́ воспла́чу отпаде́ния? / Ко́е нача́ло сотворю́ спасе́ния моего́, блу́дно пожи́вый, Ще́дре? / И́миже судьба́ми ве́си, спаси́ мя.

Се вре́мя покая́ния, се день спаси́тельный, поще́ния вход, / душе́ бо́дрствуй, и страсте́й вхо́ды затвори́, / ко Го́споду взира́ющи.

Грехо́в треволне́ние буря́щееся, / во глубину́ низвлачи́т мя отча́яния, / но к Твое́й прибега́ю пучи́не ми́лости, спаси́ мя, Го́споди.

Еди́н аз греху́ порабо́тихся, / еди́н аз страсте́м две́ри отверзо́х, благоуве́тливе Сло́ве, / обрати́ мя, Спа́се, благоутро́бием Твои́м.

Богородичен: Исто́чник безстра́стия ро́ждшая, / уя́звлена страстьми́ Отрокови́це исцели́, / и огня́ ве́чнаго исхити́ мя, еди́на Богоблагода́тная.

Иный трипеснец господина Феодора, глас и ирмос тойже:

Гряди́те, лю́дие, / днесь восприи́мем поще́ний дарова́ние, / я́ко Богодарова́нное вре́мя покая́ния, / в сем Спа́са уми́лостивим.

Приспе́ ны́не, введе́ся по́двигов вре́мя, поста́ по́прище / усе́рдно вси начне́м сей, / доброде́тели Го́сподеви я́ко да́ры нося́ще.

Слава, Троичен: Еди́нице про́стая, трисве́тлая, нача́льственнейшая Еди́на, / всемо́щнейшая, всежи́зненная, Бо́же и Го́споди, / О́тче Вседержи́телю, Сы́не и Ду́ше, спаса́й чту́щия Тя.

И ныне, Богородичен: Бо́жию святу́ю го́ру воспои́м, Мари́ю нескве́рную, / из Нея́же возсия́ пра́вды Со́лнце, / су́щим во тьме Христо́с, всех Жизнь.

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Колесни́ца о́гненная прия́т Илию́ чу́днаго, посто́м вооруже́ннаго, / Моисе́я показа́ зри́теля неизрече́нных: / и мы сей прии́мше, у́зрим Христа́.

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Бра́шно Ада́м яде́, и от рая́ того́ невоздержа́ние изри́ну: / нас же, Го́споди, пост прие́мый, / досто́йны покая́ния покажи́, Человеколю́бче.

Ирмос: Гряди́те, лю́дие, / пои́м песнь Христу́ Бо́гу, / разде́льшему мо́ре и наста́вльшему лю́ди, / я́же изведе́ из рабо́ты еги́петския, / я́ко просла́вися.

По 6-й песни мученичен гласа.

Песнь 8.

Ирмос: В пещь о́гненную ко отроко́м евре́йским снизше́дшаго, / и пла́мень в ро́су прело́жшаго Бо́га, / по́йте дела́, я́ко Го́спода, / и превозноси́те во вся ве́ки.

Огнесожже́на сластьми́, и души́ зри́тельным помраче́на, / огне́м Твоего́ стра́ха обнови́в, Христе́, / све́том мя спасе́ния озари́, да Тя сла́влю во вся ве́ки.

Сы́тость возненави́девши страсте́й, / напита́йся до́брых сла́достною пи́щею, / и услади́ся па́че от поста́ сла́достию, / го́рести сласте́й уклоня́ющися, смире́нная душе́ моя́, / и поживи́ во ве́ки.

Ослепле́н душе́ю, и пия́нством страсте́й отемне́н, / ника́коже взира́ю к Тебе́, Еди́ному Бо́гу. / Те́мже мя уще́дри и просвети́, / и покая́ния отве́рзи ми врата́.

Богородичен: Онебеси́вшая на́ше земно́е и тле́нное, Чи́стая, существо́, / те́плою Твое́ю моли́твою, упра́витися на́шим мольба́м и моле́ниям сотвори́, / к Твоему́ и всех Бо́гу, и Царю́.

Иный.

Ирмос: Дре́вле ороси́вшаго:

Све́тло усря́щим поста́ вход ве́рнии, и да не се́туим, / но омы́им ли́ца на́ша безстра́стия водо́ю, / благословя́ще и превознося́ще Христа́ во ве́ки.

Еле́ем пома́завше ми́лости души́ главу́, / не многосло́вим Отцу́ на́шему, Су́щему на Небесе́х, / моли́твы возсыла́юще, / благословя́ще и превознося́ще Его́ во вся ве́ки.

Благослови́м Отца́ и Сы́на и Свята́го Ду́ха, Го́спода.

Присносу́щна, безнача́льна Отца́, воспои́м ве́рнии, / Сы́на же собезнача́льна, и Ду́ха сопросия́вша из Отца́, / единосу́щна Ли́ца, / Еди́наго су́ща всеси́льнаго нача́ла и вла́сти.

И ны́не и при́сно и во ве́ки веко́в, ами́нь.

Богородичен: Мари́е Богозва́нная, очисти́лище вои́стинну ве́рных, / из Тебе́ бо оставле́ние подава́ется всем бога́тно: / Сы́на Твоего́ и Го́спода не преста́й моля́щи о пою́щих Тя.

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

Пости́вся Госпо́дь четыредеся́тную ме́ру дней, / сия́ ны́не освяти́ и очи́сти дни, бра́тие, в ня́же дости́гше, зове́м: / благослови́те, и превозноси́те Христа́ во ве́ки.

Хва́лим, благослови́м, покланя́емся Го́сподеви, пою́ще и превознося́ще во вся ве́ки.

Ирмос: Дре́вле ороси́вшаго евре́йския о́троки в пла́мени, / и опали́вшаго Го́спода халде́и пресла́вно в нем, / воспое́м, глаго́люще: / благослови́те, и превозноси́те Его́ во ве́ки.

И стихословится Честне́йшую:

Песнь 9.

Ирмос: От Бо́га Бо́га Сло́ва, / неизрече́нною му́дростию прише́дшего обнови́те Ада́ма, / я́дию в тле́ние па́дшаго лю́те, / от Святы́я Де́вы неизрече́нно воплоти́вшагося нас ра́ди, / ве́рнии, единому́дренно пе́сньми велича́ем.

Поста́ день, отложе́ние греха́ да бу́дет ти, душе́, / и к Бо́гу ма́ние вку́пе, и присвое́ние: / я́ко да убежи́ши зло́бныя про́пасти, / и са́мыя то́кмо пути́ возлю́биши, веду́щия ко о́ному поко́ю.

И помышле́ньми поползну́вся, / и пло́тию прегреши́в рыда́ю, и стеню́, и вопию́: / спаси́ мя, Го́споди, спаси́ мя, незло́биве еди́не, / и не осуди́ мене́ во огнь гее́нны о́ныя, осужде́ния досто́йнаго.

Во све́тлую поста́ обле́кшеся ри́зу, / пия́нства те́мныя и злотя́жкия совлеце́мся оде́жды, / и све́тли бы́вше Боже́ственными доброде́тельми, / светоза́рная Спа́сова ве́рою у́зрим страда́ния.

Богородичен: Изнемо́гшую все́ми прило́ги зло́бных бесо́в, / стра́стную мою́ ду́шу исцели́ Пречи́стая Влады́чице, / Цели́теля ро́ждшая Христа́, избавле́ние нас, / ве́дущих Тя, Отрокови́цу, Де́ву нетле́нну.

Иный.

Ирмос: Преесте́ственно:

Ны́не наста́ вре́мя святы́х посто́в, / начне́м сего́ в до́брых пребыва́ниих: / в суда́х бо и крамола́х не пости́теся глаго́лет.

В горе́ Хори́в посто́м очи́щься, ви́де Бо́га Илия́: / очи́стим и мы посто́м се́рдце, и у́зрим Христа́.

Слава, Троичен: Еди́ному Естеству́ покланя́юся, три Ли́ца пою́, / Еди́наго Бо́га всех, / Отца́, и Сы́на, и Свята́го Ду́ха, присносу́щное нача́ло.

И ныне, Богородичен: Чи́стая Отроча́ ражда́еши, Де́ва мле́ком дои́ши: / ка́ко в сию́ двою́ де́вствуеши ро́ждши? / Бог есть соде́явый, не взыску́й от Мене́, е́же ка́ко?

Сла́ва Тебе́, Бо́же наш, сла́ва Тебе́.

День еди́н у́бо, рече́, житие́ вся́ко земны́х: / тружда́ющимся от любве́ четы́редесять суть дней поста́, / я́же соверши́м све́тло.

Ирмос: Преесте́ственно пло́тию заче́ншую во чре́ве, / от Отца́ безле́тно предвозсия́вшее Сло́во, / в пе́снех немо́лчных / велича́ем ве́рнии.

Таже, Досто́йно есть: Поклон един. ектения: Па́ки, и па́ки: И светилен Троичен гласа. На Вся́кое дыха́ние стихов не поем, но стихологисуем: Хвали́те Го́спода с Небе́с: обычныя псалмы, 3. И аще прилучится в Минеи на ряду два святых: Поем единому вечер стихиры, а другому на Хвалитех стихиры на 4, аще будут. Аще же ни, глаголет учиненный брат: Тебе́ сла́ва подоба́ет Го́споди Бо́же наш, и Тебе́ сла́ву возсыла́ем, Отцу́, и Сы́ну, и Свято́му Ду́ху, ны́не и при́сно, и во ве́ки веко́в, ами́нь. Сла́ва Тебе́, показа́вшему нам свет. Сла́ва в вы́шних Бо́гу: И прочая. И творим метания 3, равно на местех наших стояще. Посем иерей: Испо́лним у́треннюю: И возглас.

И совокупльшеся оба лика вкупе, поем:

На стиховне самогласен, глас 5:

Прии́де пост, ма́ти целому́дрия, / обличи́тель грехо́в, пропове́дник покая́ния, / жи́тельство а́нгелов, и спасе́ние челове́ков, / ве́рнии возопии́м: Бо́же, поми́луй нас.

Стих: Испо́лнихомся зау́тра ми́лости Твоея́, Го́споди, возра́довахомся, и возвесели́хомся: во вся дни на́ша возвесели́хомся. За дни, в ня́же смири́л ны еси́, ле́та в ня́же ви́дехом зла́я. И при́зри на рабы́ Твоя́, и на дела́ Твоя́, / и наста́ви сы́ны их.

И повторяем тойже.

Таже стих: И бу́ди све́тлость Го́спода Бо́га на́шего на нас, и дела́ рук на́ших испра́ви на нас, / и де́ло рук на́ших испра́ви.

И мученичен: Благослове́но во́инство Царя́ Небе́снаго, / а́ще бо и земноро́днии бы́ша страстоте́рпцы, / но а́нгельский сан потща́шася дости́гнути, о телесе́х небре́гше, / и страстьми́ свои́ми безпло́тных че́сти сподо́бишася. / Моли́твами их, Го́споди, спаси́ ду́ши на́ша.

Слава, и ныне, Богородичен: Тя, Бо́жию Ма́терь, Де́ву Чи́стую и херуви́м святе́йшую, / во гла́сех пе́сней велича́ем: / зане́ душе́ю и те́лом Богоро́дицу испове́дуем, / я́ко вои́стинну ро́ждшую Бо́га воплоще́нна: / моли́ся, Пречи́стая, о душа́х на́ших.

Таже, Бла́го есть: дважды. Трисвятое, и метания 3. Пресвята́я Тро́ице: О́тче наш: По внегда же рещи иерею: Я́ко Твое́ есть Ца́рство: глаголем тропарь: В хра́ме стоя́ще сла́вы Твоея́: И глаголем, Го́споди поми́луй, 40. Таже отходит священник и глаголет: Сый благослове́н Христо́с Бог наш: Небе́сный Царю́: Посем же стоим, и молимся в себе, во своем помышлении глаголюще молитву преподобнаго отца нашего Ефрема: Го́споди и Влады́ко живота́ моего́: И поклоны великия 3: и малых 12, глаголюще в себе на едином коемждо: Бо́же, очи́сти мя гре́шнаго. Таже паки ин поклон великий един, глаголюще и в нем предписанную молитву всю святаго Ефрема. И по еже востати нам, начинает предстоятель: Прииди́те поклони́мся: трижды, и метания три. И совокупляем первый час. И скончану третиему псалму, глаголем Аллилу́иа, и метания три.

Подобает ведати: яко во вся понедельники святыя Четыредесятницы на 1-м часе кафисмы не стихословим. В прочия же дни, стихословим кафисму, и творим на коемждо антифоне метания три.

Такожде и в пяток, первый час и девятый, без кафисмы. Поет же учиненный чтец, или иерей, среди церкве тропарь, на глас 6: Зау́тра услы́ши глас мой: И мы поем велегласно тожде, и творим коленоприклонение на землю. Такожде и на прочия два стиха. Стих 1: Глаго́лы моя́ внуши́ Го́споди, разуме́й зва́ние мое́. Стих 2: Я́ко к Тебе́ помолю́ся Го́споди. И паки: Зау́тра услы́ши глас мой: Слава, и ныне: Что Тя нарече́м, о Благода́тная, И метания 3. Таже: Стопы́ моя́ напра́ви по словеси́ Твоему́, и да не облада́ет мно́ю вся́кое беззако́ние. И повторяем тойжде. Таже: Изба́ви мя от клеветы́ челове́ческия, и сохраню́ за́поведи Твоя́. Паки тойжде: Лице́ Твое́ просвети́ на раба́ Твоего́, и научи́ мя оправда́нием Твои́м. Паки тойжде. Сие же глаголем трижды, велегласно и косно. Да испо́лнятся уста́ моя́ хвале́ния Твоего́ Го́споди: Трисвятое. И метания три. Пресвята́я Тро́ице: О́тче наш: Возглашает священник: Я́ко Твое́ есть Ца́рство: И по амине глаголем тропарь. В понедельник убо, и во вторник, и четверток, глаголи Богородичен: Пресла́вную Бо́жию Ма́терь: В среду же и пяток глаголи: Ско́ро предвари́, пре́жде да́же не порабо́тимся: Го́споди поми́луй, И глаголем молитву: И́же на вся́кое вре́мя: Го́споди поми́луй, трижды. Слава, и ныне, Честне́йшую херуви́м: И поклон един. И́менем Госпо́дним благослови́ о́тче. Священник: Бо́же, уще́дри ны, и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны, и поми́луй ны. И творим поклоны, якоже предписася: и потом глаголет предстоятель, или чтец: Трисвятое, и метания три. О́тче наш: Го́споди поми́луй, 40. И молитва, Христе́ Све́те и́стинный:

Иерей: Сла́ва Тебе́ Христе́ Бо́же, упова́ние на́ше сла́ва Тебе́. Мы же, Сла́ва, и ны́не: Го́споди поми́луй, трижды. Благослови́. И отпуст. Таже, Многолетное. И целуем святыя иконы.






Кормораздатчик мобильный электрифицированный: схема и процесс работы устройства...

Организация стока поверхностных вод: Наибольшее количество влаги на земном шаре испаряется с поверхности морей и океанов (88‰)...

Папиллярные узоры пальцев рук - маркер спортивных способностей: дерматоглифические признаки формируются на 3-5 месяце беременности, не изменяются в течение жизни...

Индивидуальные и групповые автопоилки: для животных. Схемы и конструкции...





© cyberpedia.su 2017-2020 - Не является автором материалов. Исключительное право сохранено за автором текста.
Если вы не хотите, чтобы данный материал был у нас на сайте, перейдите по ссылке: Нарушение авторских прав

0.012 с.